Energia-tanácsadói tréning

Nagyon hosszú, göröngyös és meglepetésekkel teli az az út, amíg egy pazarló energiafogyasztóból tudatos, takarékos felhasználó lesz. Már elindulni sem könnyű rajta, éppen ezért jól jön a személyes segítség, a tanács, és persze nem árt néhány hasznos kütyü, amivel pillanatok alatt spórolhatunk.

A Csekkcsökknető mintaprojektben részt vevő háztartások egyedi, az adott lakásra szabott tanácsokat kapnak. A személyes konzultáció segít elmélyíteni a lakók ismereteit, így jobb eséllyel fogadják meg az energiahatékonysági tippeket.

A projekt első lépése a tanácsadók felkészítése. A projektben való tanácsadói közreműködés nem követel meg energetikai előképzettséget, de némi műszaki érdeklődés és az otthoni energiahatékonyság iránti elkötelezettség szükséges ahhoz, hogy valaki jól és hitelesen közvetítse az információt. A jó kommunikációs készség, a különbéző helyzetekhez való rugalmas alkalmazkodás sokkal inkább elengedhetetlen a munkához, mint a műszaki alapismeretek. 

 

Az Energiaklub 2011 őszén a Magyar Vöröskereszt Pest Megyei Szervezete és Habitat for Humanity Magyarország a munkatársai számára szervezett öt napos képzést az otthoni energiafelhasználásról, energiahatékonyságról. A központi téma az volt, hogyan segíthet egy energia tanácsadó tippekkel, információval, rengeteg empátiával és kisebb technikai eszközökkel azoknak a háztartásoknak, ahol az energiaszámlák súlyos terhet jelentenek.

 

Az öt nap alatt a tanácsadók megtanulták, hogyan lesz a szén, gáz, tűzifa energiájából fény a villanykörtékben és meleg az otthonokban, megismerkedtek az épületenergetikai alapjaival, közösen összegyűjtöttünk szinte minden lehetséges spórolási trükköt a fűtés, víz- és áramhasználathoz. Együtt bogoztuk az áram- és gázszámla titkait, voltak helyzetgyakorlatok, jó sok matek, mert a pénz beszél, és a résztvevők végigcsináltak egy-egy éles helyszíni energia tanácsadást is. Ennek keretében feltérképezték a lakás „pazarló” pontjait, a lakók energiafelhasználási szokásait, tudatosságát, és adtak lakásra, lakóra szabott csekkcsökkentő tippeket.

Mint minden rendes kiscsoportos felnőttképzésen, itt sem csak a meghívottak tanultak. Az Energiaklub is rengeteg új információt kapott a partnerszervezetek munkájáról, a célcsoportról. A helyszíni tanácsadások tapasztalatain keresztül ismeretlen otthonokba pillantottunk be. Kiderült, amit eddig is sejtettünk, a háztartások jelentős része bizony pazarol, pedig nem engedhetné meg magának a folyamatosan bömbölő tévét, a felesleges fényárt, vagy a túlfűtött lakást, miközben a számlák kifizetése mindennapi gondot jelent. Voltak persze üdítő példák, tudatos háztartások is, az energiatakarékos csomagot (kompakt fénycsövet, hőtükör-fóliát, billenőkapcsolós elosztót) azonban mindenütt örömmel fogadták.